N a p - v ö l g y

NAP-VÖLGY

B o r á s z a t é s É l m é n y b i r t o k

Napjainkban, amikor szinte minden materiális alapokra épül, az élményeket keressük, nem a tárgyakat. Értékekre vágyunk, nem a pillanatnyi impulzusokra. Figyelmességre a monotonitás helyett. Ezt képviseljük mi.
Nincs több évtizedes múlt a hátunk mögött, nem sorakozik több tízezer palack a pincéinkben, és nem is célunk, hogy a tömegtermelés részesei legyünk. Van viszont négy hektárnyi termő szőlőterületünk az Egri borvidék dűlőin, és hozzá egy nagy adagnyi odaadás és alázat, amiből napról napra építkezünk. Sokkal inkább vágytunk arra, hogy egy olyan helyet teremtsünk, ahová jó elszökni a megszokott hétköznapokból, és egy nyugodtabb, feltöltődéssel fűszerezett kikapcsolódást választani.
NAP-VÖLGY

B o r á s z a t é s É l m é n y b i r t o k

borvidek_feherbor

"Számunkra a szőlőtermesztés és a borkészítés is azt jelenti, hogy visszatérjünk az elfeledett értékekhez, figyelmesek legyünk a mindennapok apróságaira, és ráeszméljünk, hogy nem lehet mindent siettetni. Helyette kivárunk, változunk és fejlődünk. "

– Gromon Tamás, a Nap-völgy borásza
ÁLLANDÓSÁG

H é t k ö z n a p i t ö r t é n e t e k , n e m h é t k ö z n a p i a l k a l m a k

As part of the agricultural industry, we fully depend on our surrounding, just as it depends on us. That’s why we grow our produce organically and sustainably. Over the past decades the carbon footprint of the winery has been positive, which is something we’re really proud of.

hetkoznapi-alkalmak_jobb

Szeretnénk borokat készíteni nagy ünnepekhez, hétköznapokra, társasághoz, magányhoz, kis és nagy pillanatokhoz. De legyen szó bármilyen eseményről, egy közös kapcsolódási pontot tartunk mindig szem előtt: az első mozzanattól kezdve a folyamat végéig a legmagasabb minőséget képviseljük, kompromisszumok nélkül.

ÉRTÉKEK ÉS ÉLMÉNYEK

M i é r t é p p É l m é n y b i r t o k ?

Filozófiánk visszaköszön a Borászatunkhoz megálmodott közel egy hektárnyi Élménybirtokon is, amely az egri Szépasszony-völgy csendesebb, meghitt mellékágán helyezkedik el. Nemcsak azért áll közel a szívünkhöz ez a hely, mert egy 600 négyzetméteres riolittufa pincét alakítottunk ki alatta, hanem azért is, mert a felszín fölött egy olyan környezet terül el, ami közelebb hozza hozzánk a számunkra kedves mediterrán stílust, építészetet és hangulatot. Ezt „házasítottuk” a hely történelmével: megőriztük az itt talált virágokat, örökbefogadtuk az itt maradt apró tárgyakat, majd mindennek egy új köntösben adtunk életet, vagy állítottunk előttük méltó emléket. Így lelt új otthonra a több évtizedet megélt madáretető, így született a korábbi tűzrakó helyből kültéri kandalló, valamint ezért tisztelgünk hamarosan egy üvegházzal a borház mellett. Nincs olyan négyzetméter a birtokon, ami ne hordozna magában egy kedves történetet… vagy éppen egy élet munkáját.

Így hát miért Élménybirtok? Mi az éveket csak két dolog vonatkozásában mérjük: a borokban, és hogy mennyi élmény férhet bele 365 napba. Ezt a kettőt pedig jó mással is megosztani.
sustainability

P a j a d o s - d ű l ő

A Pajados-dűlő különlegessége épp a kihívásaiban rejlik: a melegebb, csapadékban szűkösebb, agyagos szerkezetű talaj miatt sokan kifejezetten száraznak ítélik meg ezt a területet, pedig a felszín alatt, a tufaréteghez közeli kötött anyagos réteg a vizet remekül zárja, ami ideális a szőlő gyökérzetének.

Az egyik legizgalmasabb terület a vidéken, ahol néhány méternyi különbséggel is eltérő mikroklímák tudnak kialakulni. Jellemzően inkább a kékszőlők dominálnak, viszont meglepően jól ki tudnak teljesedni a markánsabb fehér fajták is. Az itt termett szőlőből készült bor selymes, krémes textúrát ad finom tanninokkal.

Az egyik kedvencünknek – a termőterület nyomán – Pajadosnak keresztelt vörös cuvée-nek ez a terület a szülőföldje.
sustainability

T ó t - h e g y

Ennek az enyhén északi fekvésű területnek energikus, rengeteg tartalékot rejtő Ramman-féle barna erdőtalaja van, amely kiemelkedően jó környezetet ad a szőlőnek – különösen a fehér fajtáknak.

A Nagy-Eged heggyel való szembeni szomszédsága miatt érdekes légmozgással bír – az Eged „húzza-viszi” a levegőt.

Jelenleg a zengőnkkel találkozhattok ezen a területen, ami egy erős vállat adó házasító borként lesz a társunk.
sustainability

M e r e n g ő

Ahogy Márai Sándor fogalmazott: „a rizling olyan a magyar borok között, mint a közhely az emberi gondolkodásban: összeköti az emberi dolgok mélyebb értelmét” – így hát mi sem mondanánk le róla. A Merengőben rajnai rizlinget nevelgetünk, amelynek egy része a birtokborunk 2018-as évjáratának egyik illatos tagját képezi.

A terület talajszerkezete hasonló a Tót-hegyhez, ugyanakkor megvannak a maga kihívásai: a duzzadó agyag óriási térfogatváltozásra képes: ha sokat esik az eső, akkor felpüffed, szárazságban pedig nagy repedések jelennek meg a felszínen.

Gyönyörű innen kilátás a városra és az ország legmagasabb pontjára.
sustainability

P o s t a k o c s i - d ű l ő , S z é p a s s z o n y - v ö l g y

Ez a mi kis szőlőskertünk az Élménybirtok fölött. Elsősorban nem is termőhelyként tekintünk rá, hanem egy ékszeres dobozként, ahonnan minden kezdődött. Ez volt ugyanis az első szőlőterület, ami elindított minket ezen az úton.
sustainability

F e l s ő - g a l a g o n y á s

A Felső-galagonyás a Nagy-Eged nyugati „szoknyája”, ami a kékfrankosaink egy részét adja. Talajszerkezete kissé hasonlít a Tót-hegyre, azzal, hogy ezen a területen a kékszőlők érzik igazán jól magukat.
sustainability

R á c - h e g y

Rengeteg lehetőség és potenciál van ebben a relatíve magasan fekvő területben, amely a város északnyugati részén terül el. Nemcsak a kilátás szép, hanem az olasz rizling is, amit itt termelünk.
experiences

Let's Get Together!​

Book a visit to the winery to experience first-hand the magical atmosphere of the valley, nibble on the sweetest and ripest sorts of grapes and taste our best wines. Perfect for a family trip, your anniversary, or any social event.