B o r v i d é k

A TERÜLET

Ö s s z e s e n 7 h e k t á r n y i t e r ü l e t t a r t o z i k h o z z á n k , m e l y b ő l j e l e n l e g 4 h e k t á r t e r m ő t e r ü l e t .

A borkészítés nem a pincében kezdődik, ezért ennek megfelelő tudatossággal választottuk és alakítottuk ki a szőlőterületeinket is. A palettánkat jelenleg tizenöt bor teszi ki, amelyeknek többek között a Nagy-Eged, a Pajados-dűlő, a Tót-hegy és a Merengő ad otthont.
Magyarországon – Tokaj után – Eger az egyik legismertebb bortermőhely; és hazabeszélés vagy sem, számunkra ez az egyik legizgalmasabb és legszebb vidék az országban, ahová mindig jó hazatérni.

A borvidéki szőlő- és borkultúra közel 1000 éves múltra tekint vissza, ami a mai napig meghatározó a környéken élők számára. A ma körülbelül 5400 hektár szőlőterülettel bíró borvidék legnagyobb részét miocén korú riolittufa borítja, ami szépen visszacseng az itt termő szőlőfajtákból készült borokban. Ugyanakkor nem csak ez az egyetlen meghatározó tényező a vidék karakterisztikájában: a hűvösebb, szeles éghajlat, a magasabb tengerszint feletti magasság, valamint a Nagy-Eged hegy védjegye sajátos stílust hoz az itteni boroknak. Az Egri borvidéken így egyaránt megtalálhatóak a friss, gyümölcsös, kifinomult savszerkezetes vonások, csakúgy, mint a nagy potenciállal bíró, telt, karakteres ízjegyek. Ez a változatosság a mi termőterületeinken is visszaköszön.
TERROIR

A z E g r i b o r v i d é k r ő l

borvidek_feherbor

"Jó bornak tartjuk azt, amiben benne vannak az ideális paraméterek, megfelelő a beltartalma, az alkoholja és kiegyenlítettek a savai. De ezek alaptulajdonságok, ettől önmagában nem lesz elég jó a bor, ez csupán csak egy lehetőség. A lényeg, hogy az íz harmonikus legyen, ne lógjon ki belőle semmi, és kellemes, hosszú élményt adjon. Ha megnézem, megillatozom, megkóstolom, és utána is ad egy jó érzést, amit nem felejtek el, akkor jó a bor."

– Gromon Tamás, a Nap-völgy borásza
Dűlőink

N a g y - E g e d h e g y e n i n n e n , S z é p a s s z o n y - v ö l g y ö n t ú l

As part of the agricultural industry, we fully depend on our surrounding, just as it depends on us. That’s why we grow our produce organically and sustainably. Over the past decades the carbon footprint of the winery has been positive, which is something we’re really proud of.

duloink-bal
A palettánkat jelenleg tizenöt bor teszi ki, amelyeknek többek között a Nagy-Eged, a Pajados-dűlő, a Tót-hegy és a Merengő ad otthont.
sustainability

N a g y - E g e d h e g y

Az 536 méteres magasságával a Nagy-Eged hegy Magyarország legmagasabban fekvő szőlő termőterülete, amely egyúttal a borvidék grand cru területévé is koronázza a hegyet. Nem véletlen, igazi kis csoda ez a hely, ami egyaránt melengeti a szívet, a lelket… és a szőlőt. Épp ezért nagy álmunk vált valóra, amikor 2019-ben megvásárolhattuk itt az első területünket.

Egyik különlegessége, hogy a környék riolittufa talaja ellenére a hegyet triász kori mészkő alkotja, amely nemcsak a borok szép savszerkezetéhez, de a hosszú élettartamához is hozzájárul. A talaj felszínére a napsugarak szinte merőlegesen érkeznek, egy részüket pedig a több helyen felbukkanó fehér vagy szürke mészkősziklák visszaverik, így a felszín közeli levegőréteget jónéhány fokkal melegebbre hevítik, ami tökéletes életteret jelent a szőlő számára. Az itt szüretelt szőlőkből készült borok jellemzője az ásványosság, a magas gyümölcskoncentráció, a testes, elegáns beltartalom, és a hosszú érlelési potenciál. A hegy többnyire lassan adja ki értékeit szép savszerkezetű, hosszan eltartható boraiban. Más borral egyszerűen összetéveszthetetlen.

A Nagy-Eged hegy az otthona a Nagy-Eged grand superior bikavérünkek, valamint a Furmintunknak – de ezek a tételek egyelőre a pincében várják azt, hogy a maguk teljességében kerüljenek a poharakba.

sustainability

P a j a d o s - d ű l ő

A Pajados-dűlő különlegessége épp a kihívásaiban rejlik: a melegebb, csapadékban szűkösebb, agyagos szerkezetű talaj miatt sokan kifejezetten száraznak ítélik meg ezt a területet, pedig a felszín alatt, a tufaréteghez közeli kötött anyagos réteg a vizet remekül zárja, ami ideális a szőlő gyökérzetének.

Az egyik legizgalmasabb terület a vidéken, ahol néhány méternyi különbséggel is eltérő mikroklímák tudnak kialakulni. Jellemzően inkább a kékszőlők dominálnak, viszont meglepően jól ki tudnak teljesedni a markánsabb fehér fajták is. Az itt termett szőlőből készült bor selymes, krémes textúrát ad finom tanninokkal.

Az egyik kedvencünknek – a termőterület nyomán – Pajadosnak keresztelt vörös cuvée-nek ez a terület a szülőföldje.
sustainability

T ó t - h e g y

Ennek az enyhén északi fekvésű területnek energikus, rengeteg tartalékot rejtő Ramman-féle barna erdőtalaja van, amely kiemelkedően jó környezetet ad a szőlőnek – különösen a fehér fajtáknak.

A Nagy-Eged heggyel való szembeni szomszédsága miatt érdekes légmozgással bír – az Eged „húzza-viszi” a levegőt.

Jelenleg a zengőnkkel találkozhattok ezen a területen, ami egy erős vállat adó házasító borként lesz a társunk.
sustainability

M e r e n g ő

Ahogy Márai Sándor fogalmazott: „a rizling olyan a magyar borok között, mint a közhely az emberi gondolkodásban: összeköti az emberi dolgok mélyebb értelmét” – így hát mi sem mondanánk le róla. A Merengőben rajnai rizlinget nevelgetünk, amelynek egy része a birtokborunk 2018-as évjáratának egyik illatos tagját képezi.

A terület talajszerkezete hasonló a Tót-hegyhez, ugyanakkor megvannak a maga kihívásai: a duzzadó agyag óriási térfogatváltozásra képes: ha sokat esik az eső, akkor felpüffed, szárazságban pedig nagy repedések jelennek meg a felszínen.

Gyönyörű innen kilátás a városra és az ország legmagasabb pontjára.
sustainability

P o s t a k o c s i - d ű l ő , S z é p a s s z o n y - v ö l g y

Ez a mi kis szőlőskertünk az Élménybirtok fölött. Elsősorban nem is termőhelyként tekintünk rá, hanem egy ékszeres dobozként, ahonnan minden kezdődött. Ez volt ugyanis az első szőlőterület, ami elindított minket ezen az úton.
sustainability

F e l s ő - g a l a g o n y á s

A Felső-galagonyás a Nagy-Eged nyugati „szoknyája”, ami a kékfrankosaink egy részét adja. Talajszerkezete kissé hasonlít a Tót-hegyre, azzal, hogy ezen a területen a kékszőlők érzik igazán jól magukat.
sustainability

R á c - h e g y

Rengeteg lehetőség és potenciál van ebben a relatíve magasan fekvő területben, amely a város északnyugati részén terül el. Nemcsak a kilátás szép, hanem az olasz rizling is, amit itt termelünk.
experiences

Let's Get Together!​

Book a visit to the winery to experience first-hand the magical atmosphere of the valley, nibble on the sweetest and ripest sorts of grapes and taste our best wines. Perfect for a family trip, your anniversary, or any social event.