F i l o z ó f i á n k

ars-poetica_bal
ARS POETICA

A s z e r e t e t é s a s z a k é r t e l e m a z a k i z á r ó l a g o s a d a l é k a n y a g , a m i t a b o r a i n k h o z a d u n k .

Hiszünk abban, hogy a jó borhoz nem kell más, mint a szőlő természetességének, valamint a borász elhivatottságának és szakmai alázatának egyensúlya. Hiszen a bor jóval több, mint egy mérnöki pontossággal előállított alkoholos ital. A szőlőnek lelke van, ami mesél a tájról, az éghajlatról, a kultúráról.

Ennélfogva minden bor saját egyéniséggel és karakterrel bír, amelyeket nem szeretnénk elfedni, csillapítani és a trendekhez formálni. Egész egyszerűen hagyjuk, hogy a szőlő a maga teljességében fejlődjön és bontakozzon ki, hiszen a természetes borok velejárója, hogy mindig más arcukat mutatják meg. Elvégre minden évjáratnak megvan a maga sajátossága, legyen szó a csapadékmennyiségről, a napsütéses órák számáról, vagy más természeti adottságokról.
TERMÉSZETESEN

T ö b b t ö r ő d é s , i z g a l m a s a b b é l m é n y

Munkánk során törekszünk arra, hogy együtt fejlődjünk a szőlővel, hagyjuk érvényesülni a fajta és a terroir jellegzetességeit, fokozott figyelmet fordítunk a talajművelésre, a megfelelő tápanyagellátásra és a biodiverzitás fenntartására. A természet folyamatába igyekszünk nem beavatkozni, ugyanakkor megadjuk a szőlőnek azt a törődést, figyelmet, áldozatot és munkát, amit az kíván. Akkor is, ha az csupán csak egy séta a tőkék között.

A bor így a maga természetes útján – mesterséges adalékanyagok hozzáadása nélkül – kerülhet a palackokba.
termeszetesen
alapok
ALAPOK

N e m o t t k e r e s ü n k i n n o v á c i ó t , a h o l a r é g m ú l t t u d á s a a l e g é r t é k e s e b b

Vannak dolgok, amiknek nem áll jól, ha újragondolják őket. Egész egyszerűen úgy tökéletesek, ahogyan az idők során megtalálták a maguk formáját. Számunkra ilyen a borkészítés is. Szívesen tekintünk vissza a tradíciókra, mert hiszünk abban, hogy ha a múlt tapasztalataiból merítkezünk, azzal egy fenntarthatóbb jövőt építünk.

Területeinket tudatosan, a természet összhangjának alapjaira támaszkodva műveljük. A szőlőt nem szakítjuk ki a környezetéből, hanem egy egészként, egyensúlyban kezeljük a közte élő rovarokkal, növényekkel és az alatta elterülő talajjal, melyből minden részlet fontos szerepet játszik a maguk körforgásában. Így számunkra nem az a fontos, hogy folyton-folyvást beavatkozzunk a növény fejlődésébe, és a saját szükségleteinket erőltessük rá – épp ellenkezőleg. Helyette arra törekszünk, hogy – ártalmas vegyszerek és műtrágyák használta nélkül – biztosítsuk a szőlőnek a számára szükséges tápanyag ellátottságot, így az egészséges növény gyakorlatilag megvédi önmagát. Pont úgy, ahogyan egy erős emberi immunrendszer teszi.
STÍLUS ESZKÖZTÁR

F e l i s m e r h e t ő t , m a r a d a n d ó t , k i f i n o m u l t a t

A palettánkat jelenleg tizenöt bor teszi ki, amelyeknek a Nagy-Eged hegy, Pajados-dűlő, Tóth-hegy, Merengő, Szépasszony-völgy, Felső-Galagonyás és a Rácz-hegy ad otthont.

Elkötelezett szándékunk, hogy olyan kínálatot – és ezzel együtt egy életérzést – adjunk, amely a stílusáról jól megismerhető. Éppen úgy, mint amikor az első néhány ütem alapján felismerhető a zeneszerző vagy az előadóművész. Mi is szeretnénk felismerhetőt, maradandót, kifinomultat alkotni, amelyben a régi értékek élnek – az új kor modern szikráival. A többi pedig már a természet munkája…
stilus-eszkoztar